Περιγραφή :
- Τα τσεκούρια είναι ανθεκτικά στην υγρασία, την ξηρασία και το κρύο
- Η πυράκτωση ή η τήξη γίνεται σε παραδοσιακό καμίνι με καύσιμη ύλη κάρβουνα (το οποίο έχει φυσερό για να δυναμώνει τη φωτιά)
- Η επεξεργασία του σιδήρου γίνετε πάνω στο αμόνι (σιδερένια βάση όπου σφυρηλατούνται τα μέταλλα) καλούπια και διάφορα εργαλεία, που κατά κύριο λόγο κατασκευάζουν οι ίδιοι, όπως σφυρί, βαριά, ψαλίδι, τρυπάνι, ακόνι, σιδεροπρίονο, τσεκούρι κ.α.
- Οι σιδεράδες ή «δεμιρτζήδες» είναι οι τεχνίτες που επεξεργάζονται το ατσάλι για την κατασκευή των εγχώριων Τσεκουριών. Η δημιουργία του απαιτεί αρχικά πυράκτωση & τήξη του μετάλλου σε υψηλές θερμοκρασίες εν συνεχεία επεξεργασία του μετάλλου για να πάρει την επιθυμητή μορφή και τέλος, βαφή ή στόμωση και ατσάλωση
- Με τη διαδικασία της στόμωσης, που αφορά στην απότομη ψύξη διάπυρου σιδήρου μέσω της επαφής του με υγρές ουσίες όπως νερό με λάδι ή σαπούνι (και σπανιότερα αέριες ή στερεές), οι σιδεράδες αυξάνουν τη σκληρότητα του σιδήρου
- Χειροποίητο Νο 1,
Νο 2 και Νο 3
- Η λεπίδα είναι σφυρηλατημένη στο χέρι από υψηλής ποιότητας ατσάλι
- Η σειρά εγχώριων τσεκουριών χαρακτηρίζεται από εργονομικό και ελαφρύ σχεδιασμό, με τέλεια ισορροπία μεταξύ κεφαλής και λαβής, για ασφαλές και αποδοτικό κόψιμο και σχίσιμο.
- Ένα μοναδικό στοιχείο του εγχώριου Ελληνικού Τσεκουρίου είναι παχιά λεπίδα
- Το τσεκούρι κοπής
γενικής χρήσης, με τη λεπτότερη και ευρύτερη άκρη του, εξασφαλίζει μια καθαρή
και εύκολη κοπή του φρέσκου, ρητινώδους ξύλου, είτε πρόκειται για έλατο είτε
για πεύκο- Η λεπίδα είναι σφυρηλατημένη στο χέρι από υψηλής ποιότητας ατσάλι
- Η σειρά εγχώριων τσεκουριών χαρακτηρίζεται από εργονομικό και ελαφρύ σχεδιασμό, με τέλεια ισορροπία μεταξύ κεφαλής και λαβής, για ασφαλές και αποδοτικό κόψιμο και σχίσιμο.
- Ένα μοναδικό στοιχείο του εγχώριου Ελληνικού Τσεκουρίου είναι παχιά λεπίδα
- Τα τσεκούρια είναι ανθεκτικά στην υγρασία, την ξηρασία και το κρύο
- Η πυράκτωση ή η τήξη γίνεται σε παραδοσιακό καμίνι με καύσιμη ύλη κάρβουνα (το οποίο έχει φυσερό για να δυναμώνει τη φωτιά)
- Η επεξεργασία του σιδήρου γίνετε πάνω στο αμόνι (σιδερένια βάση όπου σφυρηλατούνται τα μέταλλα) καλούπια και διάφορα εργαλεία, που κατά κύριο λόγο κατασκευάζουν οι ίδιοι, όπως σφυρί, βαριά, ψαλίδι, τρυπάνι, ακόνι, σιδεροπρίονο, τσεκούρι κ.α.
- Οι σιδεράδες ή «δεμιρτζήδες» είναι οι τεχνίτες που επεξεργάζονται το ατσάλι για την κατασκευή των εγχώριων Τσεκουριών. Η δημιουργία του απαιτεί αρχικά πυράκτωση & τήξη του μετάλλου σε υψηλές θερμοκρασίες εν συνεχεία επεξεργασία του μετάλλου για να πάρει την επιθυμητή μορφή και τέλος, βαφή ή στόμωση και ατσάλωση
- Με τη διαδικασία της στόμωσης, που αφορά στην απότομη ψύξη διάπυρου σιδήρου μέσω της επαφής του με υγρές ουσίες όπως νερό με λάδι ή σαπούνι (και σπανιότερα αέριες ή στερεές), οι σιδεράδες αυξάνουν τη σκληρότητα του σιδήρου